Gradska blagajna bi 2010. mogla težiti oko 1,2 milijarde kuna

0

Za desetak dana gradonačelnik Željko Kerum, kako doznajemo iz Banovine, gradskim vijećnicima i javnosti trebao bi prezentirati novi splitski proračun za 2010. godinu.

Prema riječima dogradonačelnika Jure Šundova, gradska blagajna bi sljedeće godine, ako recesija dodatno ne ‘‘podivlja’’, mogla ‘‘težiti’’ oko 1,2 milijarde kuna, što je za čak dvjesto milijuna kuna više negoli je Grad raspolagao u proteklih dvanaest mjeseci.

gradiliste_rotor

– Trenutačno s pročelnicima dogovaramo točan iznos proračuna, a prema sadašnjim projekcijama, on bi mogao biti veći nego lani. Dosta toga ovisit će i o ekonomskoj moći investitora, a vjerujemo kako bi se prihodi Grada sljedeće godine mogli kretati između 950 i 970 milijuna kuna – otkrio je dogradonačelnik Šundov.

Kako se većina iznosa proračuna ‘‘krpi’’ iz komunalnog doprinosa, odnosno pokretanjem novih građevinskih projekata, još uvijek je neizvjesno hoće li gradska uprava moći prikupiti dovoljno novca, zatvoriti financijsku konstrukciju te na Gradskom vijeću usvojiti rekordan iznos s kojim će Kerumovi ljudi raspolagati iduće godine.

Više od dvjesto milijuna kuna u proračun bi se trebalo sliti, kako nam je priznao i gradonačelnik Kerum, upravo od velikih gradskih projekata poput nastavka gradnje sportsko-poslovnog kompleksa u Lori, te “Istočnih vrata”, novog ulaza u Split između Mejaša, Neslanovca i Pujanki, a koje bi gradila “Tulipan grupa”.

– Da je vjerovati svim investitorima koji su najavili projekte u sljedećoj godini, bili bismo mirni i Split bi uživao u blagostanju. Međutim, većina tih projekata još uvijek je neizvjesna. Eh, da mi ti poduzetnici bar kažu koje će ih banke pratiti, odmah bih znao je li to ostvarivo, budući imam svoje ljude u gotovo svim bankama na tržištu – ustvrdio je Kerum.

Inače, samo od projekta “Tulipan grupe”, koja je najavila početak gradnje prve faze svog ambicioznog projekta na istoku grada za veljaču 2010. godine, Grad bi, tvrdi Kerum, uprihodio čak 180 milijuna kuna. Riječ je, naime, o 300 tisuća metara četvornih novih sadržaja na Mejašima, lokaciji na kojoj se trenutačno nalaze pogoni “Končara”.

– Vidjet ćemo što će biti s tim, Gelo (Kristijan Gelo, član Uprave “Tulipan grupe”, nap.a) je prošle godine najavio početak gradnje, no o tome ne odlučujemo mi. Ne znamo ni što će biti s Lorom, hoće li konzorcij “Konstruktor-inženjeringa’’, Instituta građevinarstva Hrvatske i “Dalekovoda” tamo započeti gradnju stometarskog tornja, trgovačkog centra i garaža – kaže Kerum.

‘Tulipan grupa’
Podsjetimo, konzorcij triju tvrtki trebao je drugu fazu na kompleksu, nakon dvorane, završiti do konca 2010. godine, međutim, zbog krize su od toga odustali, te projekt odgodili za bolja vremena.

U tome im je pripomogla i prošla gradska vlast koja im je dopustila da bez predviđenih penala obustave gradnju i povuku radnike s nedovršenoga gradilišta. Spomenimo i da bi Grad od druge faze Lore u proračun trebao ‘‘uliti’’ točno 150 milijuna kuna komunalnog doprinosa.

Da ne bude sve tako crno i neizvjesno, ako je vjerovati Kerumu, pobrinut će se upravo njegova tvrtka. Naime, Kerum nam je otkrio da iduće godine kreće u dva velika projekta: izgradnju stambeno-poslovnog centra u Lori, na mjestu gdje se danas nalazi njegov hipermarket, te izgradnju stanova i trgovačkog centra “Keri” u Dujmovači, na lokaciji gdje se, između ostalog, nalazio i prodajni centar posrnulog “Peveca”.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Vaš komentar

Napišite što mislite o ovoj temi...