Ivo Pogorelić očarao izvedbom Chopina i Liszta

0

Pijanistički čarobnjak Ivo Pogorelić održao je u suboru navečer u HNK Split koncert s djelima Chopina i Liszta. Pubika je ušla u gledalište očekujući nešto izvanredno i očekivanja su joj se ispunila. Pod dojmom Pogorelićevog majstorskog sviranja, svi su izašli prilično tihi i još zamišljeni, a tek na trgu pred kazališnom zgradom počelo se raspravaljati o koncertnom doživljaju.

Sve je počelo neuobičajeno napeto, gotovo u grču; krcato kazalište, bez doslovno i jedne prazne sjedalice, a mrtva tišina po gradu se već danima prepričava kako maestro zna zbog šuškanja ili bliceva naprosto napustiti izvedbu.

Ništa slično nije se dogodilo, gledalište je naprosto potopljeno zvucima koje pijanist izvlači iz samo jednog instrumenta,  ne kažu za njega zaludu da svira  sam kao čitav orkestar, a trenutak pravog uživanja u glazbi i konačnog opuštanja došao je nakon dobrih pola sata, nakon finih piana u  Chopinovom Nocturnu.

Pogorelić kao da je nevidljivom omčom uhvatio stotine ljudi, i premda je bio prilično distanciran i isključivo usredotočen na svoj kavir, s jednakom su ga pažnjom pratila i trogodišnja djeca i glazbeni znalci.

Prava bura oduševljenja i veiki aplauz uslijedio je tek nakon kraja koncerta. Pogorelić je triput izlazio na poklon, a publika je i dalje aplaudirala, premda nije očekivala dodatak jer to on nikada ne čini. Moglo ga se slušati još satima, i valjda neće opet proći 18 godina dok ponovno dođe u Split.

pogorelic_kerum_1

Inače, Pogorelić je bacio ovu večer u sjenu sva „poznata“ lica, i kandidate za buduće izbore ali se ipak upoznao s gradonačelnikom Željkom Kerumom koji je došao na koncert u pratnji Fani Horvat. Pogorelić do sada nije Keruma vidio uživo, ali je kazao da ga je pratio na TV-u, da mu se sviđa i da ga želi upoznati.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Vaš komentar

Napišite što mislite o ovoj temi...